El proper rival

Un dels trets que empetiteix el futbol, i ja em perdonaran, és que els equips coneguin amb antelació el rival al que s’hauran d’afrontar. És clar, això els permet plantejar cada partit amb meticulositat, definir la tàctica que empraran, triar els jugadors més adients i fer-ho, tot plegat, en funció de les habilitats i mancances de l’equip rival. Permet, en definitiva, oferir la millor versió de cada equip per a cada ocasió.
Conèixer quins seran els partits de la propera jornada o eliminatòria possibilita, també, que la resta d’actors implicats –des de mitjans de comunicació fins administracions públiques i empreses de seguretat– facin un ús eficient dels recursos i ens garanteixin unes bones condicions per gaudir de l’espectacle. Tot, lògicament, amb la finalitat que la roda segueixi girant i, si és possible, evitar que l’espectador tingui cap ensurt negatiu més enllà dels propis d’aquest esport, que hom sap disculpar perquè “formen part de la grandesa del futbol”.
I així passa que fem grans uns jugadors per com han guanyat l’equip rival, per com han sabut anul·lar la defensa o com s’han escapolit d’un marcatge ferotge. I passa que, benvolents com som, oblidem els dies que han tingut per analitzar diferents alternatives de joc i estudiar possibles respostes a les complicacions que els pugui plantejar el rival.
Imaginem-nos, per un moment, que els equips no sabessin contra qui han de jugar. Si hi anessin a cegues, sense saber qui es trobaran al davant, no foren molt més grans les seves victòries? Però, és clar, això els aproparia massa a la condició humana, en què no saps mai a què ni a qui t’hauràs d’afrontar, ni amb qui o què comptaràs per sortir-te’n. No és agradable la nostra situació, ens mostra febles, a mercè d’un atzar que no sempre ens és favorable ni ens dóna anticipadament els estris amb què lluitar.
Ben mirat, potser és això el que ens disculpa de no oferir sempre la millor versió de nosaltres mateixos. Aquest partit, no l’hem preparat. Qui s’asseuria a gaudir d’un espectacle tan trist com el nostre?Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s