El mètode Valente

escritor_gallego_Jose_Angel_Valente

A Sense ànim de lucre. Per què la democràcia necessita les humanitats, Martha C. Nussbaum defensa la tesi que l’ensenyament de les humanitats és, avui, més important que mai, i que lluny de suposar un llast improductiu o un entreteniment per a gent avorrida o benestant, les humanitats constitueixen la base sobre la que sustentar una societat democràtica moderna, amb una economia forta i una cultura empresarial pròspera.

Defensaré que el cultiu de la capacitat de pensament crític i la reflexió són crucials per mantenir la democràcia viva i desperta. La facultat de pensar adequadament sobre un ampli espectre de cultures, grups i nacions, en el context del coneixement de l’economia global i de la història de les interaccions nacionals i de grup, és crucial per fer que les democràcies puguin encarar de manera responsable els problemes a què ens enfrontem actualment com a membres d’un món interdependent. I s’ha de potenciar i perfeccionar molt la capacitat d’imaginar-se l’experiència de l’altre –una capacitat que gairebé tots els ésser humans posseeixen d’alguna manera o altra– si volem tenir cap esperança de sostenir institucions decents malgrat les divisions que té qualsevol societat moderna.

L’estudi de les humanitats, resumeix Nussbaum, desenvolupa el pensament crític, la reflexió i la “imaginació narrativa”, aquesta capacitat per posar-nos en el lloc de l’altre. Tanmateix, ja fa temps que les humanitats han estat deixades de banda i resta poc perquè els programes curriculars les suprimeixen definitivament.

Si aquesta tendència continua, els països de tot el món es trobaran ben aviat produint més generacions de màquines útils que no pas ciutadans íntegres que puguin pensar per ells mateixos, criticar la tradició i entendre la importància dels sofriments i els èxits d’altres persones.

De les conseqüències d’aquest ocàs en tenim exemples clars i irrefutables, a diari, en moltes de les persones que governen països i multinacionals –perquè l’estupidesa i la mediocritat no són privatives dels polítics, encara que aquest s’entestin a fer-ne ostentació cada vegada que els posen una càmera o un micròfon al davant–.

De fet, n’hi ha tants, d’exemples, que aviat començarem a no veure’ls. Quan això passi, quan tinguem definitivament minvada la capacitat de discernir qui són, aquests individus, i estiguem a punt de sucumbir a l’estupidesa i la mediocritat moral que ens envolta, llavors, tornarem a llegir el que va deixar escrit José Ángel Valente –i maleirem no haver-ho fet abans–:

Los reconocerás porque llevan siempre una oreja portátil y una lengua subsidiaria y reptante. Los reconocerás por la tenue palidez de sus segundas manos y el escondido sobresalto que a veces les produce una mirada. Les gustan las comidas concertadas, las fechas y la relación general con los hombres públicos. Se alimentan de tres clases de humos. Veneran a Baal, como es sabido. La piedad es su forma de impiedad más segura. Tienen criterios, normas, islas y archipiélagos. Pueden reproducirse por esporas. De la reversibilidad del sí y del no obtienen memorables beneficios. Podrían ser necrófagos, mas no hay de ello prueba irrefutable. Los signos del poder establecido les suelen producir un hipo breve o cortos derramamientos convulsivos. Sienten predilección por las banderas, por la competición y el éxito. Practican tres deportes y carecen de brazos naturales. Algunos son altos, fofos y fragantes. Éstos ocupan puestos secundarios y se utilizan de relleno en actos y salones. Llevan cartas de recomendación y apoyo en tubitos metálicos adaptados al recto. También los reconocerás en cuanto dice de ellos relación con los ídolos. Y puesto que han llegado a poseer la tierra, sabemos hoy, filioli, camaradas, hermanos, que el tiempo de su destrucción está cumplido. [1]

 

[1] Valente, José Ángel. “Los nicolaítas” a El fin de la edad de plata. Seix Barral, Barcelona: 1973

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s