Korsakoff

N’hi diuen mal de Korsakoff. Les persones que el pateixen són incapaces d’emmagatzemar records nous, tenen amnèsia anterògrada: la seva memòria ha quedat estancada en un moment que, conforme passa el temps, s’allunya i genera un gran buit que procuren omplir amb fabulacions del tot inventades. Guarden records de temps passats, d’infància, de joventut, però no poden afegir-ne de nous, per més punyents que siguin. Si parlen amb algú que acaben de conèixer i se’l tornen a trobar al cap d’unes hores, no recordaran haver-lo vist, no sabran qui és. Si estan fent res i se’ls interromp o tenen una distracció qualsevol, els costarà de reprendre el que estaven fent, senzillament, perquè no ho recordaran. Són persones de poques paraules, el simple fet de mantenir una conversa ja els és prou difícil, i molt limitades a l’hora d’adquirir coneixements nous: aprenem perquè recordem.

Hi deu haver afectats amb sort, que guarden una imatge viva de la seva vida anterior, de quan eren feliços, potser, i que s’han estalviat el patiment d’una actualitat que els és del tot desfavorable. Però també n’hi deu haver de molt desafortunats, immersos en una contemporaneïtat aliena, que viuen aferrats al record d’un passat erm i trist. Als afectats de Korsakoff la vida els ha quedat enrere. El seu organisme és viu, respira i batega, però és un bategar asíncron.

No recordo com ni per què vaig arribar a llegir-ne res, d’aquest mal, però faig balanç dels anys viscuts, potser per les dates en què som, i penso que d’haver de situar-me en un d’aquests dos grups, ho faria en el primer, i que cada dia que passa, d’una manera potser ingènua, miro d’incrementar el nombre de sentiments i fets que em procuren felicitat, perquè quan arribi el moment de fer el recompte, no tingui cap mena de dubte que he estat un home feliç; d’una felicitat íntima, si vostès volen, sense espectacularitats ni grandiloqüències, però del tot suficient.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s